Publicerad den

Kampen mot miljöbovar

Tyvärr finns det gott om exempel på hur stora företag fuskar med miljöregler och medvetet mörkar livsfarliga utsläpp som påverkar både människor och miljö. Här kan du läsa mer om ett antal biografiska filmer som skildrar hur ensamma och modiga människor vågar protestera och ställa dess miljöbovar till svars. Den som vill göra egen research kan till exempel använda Wikipedia för att hitta mer information.

Erin Brockovich

I denna film från 2000 spelar den amerikanska skådespelerskan Julia Roberts huvudrollen som singelmamman Erin Brockovich som helt på egen hand stämmer det gigantiska företaget PG&E – Pacific Gas and Electric Company. När Erin börjar arbeta som arkivarie på en juristfirma tar nyfikenheten överhanden och hon börjar läsa dokumenten som ska arkiveras. Hon råkar hitta dokument om en märklig fastighetsaffär. Hon känner på sig att allt inte är som det verkar och börjar gräva runt på egen hand. Till sin förfäran upptäcker hon att ett stort företag medvetet och olagligt har dumpat gift i en vattentäkt, vilket har lett till omfattande sjukdom bland stadens invånare. Erin Brockovich tog sig an fallet och vann.

Silkwood

I den här filmen från 1984 spelar Meryl Streep huvudrollen som Karen Silkwood. Hon arbetar på ett kärnkraftverk i Oklahoma, där hon tillverkar reservdelar till kärnkraftsreaktorer. När företaget blir kraftigt försenade med en stor order måste samtliga anställda arbeta övertid under både kvällar och helger. Silkwood börjar misstänka att cheferna förfalskar säkerhetsrapporter och struntar i säkerheten för att skynda på arbetet så mycket som möjligt. Hon börjar därför engagera sig fackligt och berättar om sina farhågor. När det sedan visar sig att både Silkwood och hennes kollegor har drabbats av radioaktiv strålningskontamination beslutar hon sig för att undersöka hur det egentligen ligger till. Hon samlar bevis mot arbetsgivaren och kontaktar en journalist från New York Times. Hon blir dock under märkliga omständigheter överkörd på vägen till mötet och dokumentationen återfinns aldrig.