Publicerad den

Klimatfilmer om jordens undergång

Det är ingen nyhet för de allra flesta att människan för fullt håller på att ödelägga jorden genom utsläpp och katastrofer som påverkar klimatet. Dessutom utarmas jordens resurser i allt snabbare takt. Även om många människor i den rikare delen av världen sällan ser de direkta resultaten av skövling, gifter och utsläpp finns det ändå en djupliggande rädsla att jorden inom en snar framtid skulle kunna gå under. Dessa rädslor utgör utmärkt material i filmmanus där människan ställs till svars för sina tanklösa gärningar. Här kan du läsa mer om några av Hollywoods bästa klimat- och miljöfilmer om jordens undergång. Fler tips hittar du på Imdb.com där du enkelt fyller i lämpliga sökord i sökfältet.

The Day After Tomorrow

I filmen The Day After Tomorrow från 2004 spelar Jack Gyllenhaal en av huvudrollerna som klimatforskaren Jack Hall som under en isexpedition upptäcker oroväckande klimatförändringar som hotar att smälta ned urgamla islager. Jack är orolig för att en ny istid kan vara på väg till följd av mänsklig klimatpåverkan. Samtidigt visar det sig att cirkulationen i världshaven är på väg att rubbas med stora temperatursänkningar som följd. Tyvärr visar det sig att han har rätt och fruktansvärda stormar härjar över jorden och drar med sig iskall luft från polerna. En ny istid lägger sitt kalla täcke över hela planeten. Frågan är om det finns någon räddning för mänskligheten överhuvudtaget?

Interstellar

Den amerikanske skådespelaren Matthew McConaughey spelar en av huvudrollerna i detta rymdäventyr från 2014. Långtgående klimatförändringar har gjort att jorden långsamt håller på att dö med naturkatastrofer som följd. Bristen på mat och ständiga dammstormar skördar alltfler offer. I rollen som Cooper spelar McConaughey en före detta NASA-pilot som försöker försörja sig som bonde. Av en slump upptäcker han en topphemlig forskningsstation i öknen och får vara med om ett livsomvälvande äventyr. Det visar sig att forskningen år 2067 har kommit så långt att NASA har upptäckt maskhål som kan ge människan möjlighet att hitta andra bosättningsbara planeter. Cooper och kollegan Brand, som spelas av Anne Hathaway, ger sig ut på en rymdresa för att utforska planeterna och rädda hela mänskligheten. Den stora frågan är om expeditionen överhuvudtaget kommer att lyckas och om besättningen någonsin kommer tillbaka till jorden igen, om den ens finns kvar.