Publicerad den

Odla och bidra till ett bättre klimat

Alla kan inte göra allt men alla kan göra någonting. Klimatet och miljön är hårt ansatt och för att bromsa den globala uppvärmningen krävs det att alla bidrar med det som de kan. Det är svårt att som enskild person göra något åt havsnivåerna men att källsortera kan alla göra. Genom att göra små val i vardagen kan alla bidra. Att odla mer mat själv är ett annat sätt att bidra. Ju mer närodlat du äter desto bättre. Det är dessutom billigare att äta egenodlade grönsaker än köpta. Om du är intresserad av att odla mer egna grönsaker ska du kolla in Wexthuset som är en trädgårdsbutik på nätet. På Wexthuset kan du hitta allt du behöver för att komma igång med odling, allt från fröer till växtlampor.

Undvik bekämpningsmedel

När du odlar minskar du klimatpåverkan eftersom det inte behövs någon paketering eller transport för den mat som du äter. Om du dessutom odlar ekologiskt bidrar du ännu mer. Om du har ett trädgårdsland är det bättre att lägga lite extra tid på att rensa ogräs än att använda bekämpningsmedel. När du ska odla är det viktigt att du anpassar odlingen efter dina förutsättningar. Om du har ett växthus kan du även förlänga odlingssäsongen. Men tänk på att använda grön el till ditt växthus. Om du odlar inomhus kan du odla året runt. Att alltid ha kryddor på fönsterbrädan är perfekt.

Släng ingen mat

Förutom att odla dina egna grönsaker kan du även tänka på din konsumtion. Exempelvis är det bästa att inte slänga någon mat utan äta upp allt. Spara rester och ät upp dagen senare. Lukta och smaka på mat innan du slänger något. Om du vill värna om miljön när du handlar kan du köpa varor som är nära utgångsdatum. Det kan du även spara en hel del pengar på. När det kommer till prylar är det bästa att köpa begagnade saker och kläder i second hand-butiker. Exempelvis kan du även lappa och laga kläder innan du väljer att köpa nytt. Alla val du gör i vardagen gör skillnad, även om du inte ser det direkt.