Publicerad den

Bli klimatsmart i vinter

Att agera klimatsmart kräver en del eftertanke, inte minst under vinterhalvåret. När kylan och mörkret börjar slå till ligger det nära till hands att vrida upp elementen till max, tända alla lampor i hemmet och ta evighetslånga, skållheta duschar. Men att tänka klimatsmart behöver inte betyda stora uppoffringar. Det gäller bara att få in vanan. Läs vidare för att få tips om hur du går till väga.

Satsa på högkvalitativa vinterkläder

Att konsumera mindre gynnar miljön.Satsa därför på vinterkläder i bra kvalitet som är tidlösa och håller länge. Investera i bra, vattentåliga kängor och en vinterjacka dam som håller dig varm. NA-KD:s modeller av vinterjacka för dam är tillverkade ur ett hållbarhetsperspektiv och levereras med klimatkompenserad frakt. Mössa, vantar och halsduk kan du med fördel sticka själv eller köpa begagnade.

Ät efter säsongen

Miljövänliga matvanor är ett både gott och effektivt sätt att leva mer klimatsmart. Att köpa råvaror efter säsong är en bra början. Som en bonus blir dina måltider mer varierade, och kanske hittar du nya favoriter bland de svenska vinterlivsmedlen. På internet kan du hitta listor som visar vilka frukter, grönsaker och andra råvaror som är i säsong när. Du kan också odla din egen mat, även inomhus på vintern.

Med det sagt behöver du inte begränsa dig till färska råvaror. Saknar du frukt och grönsaker som inte är i säsong så leta efter dem i frysdisken.

Att dra ner på kött och mejeriprodukter är ett annat bra sätt att bidra till ett bättre klimat. Många mustiga soppor och grytor som passar bra till vintern går att göra veganska.

Spara el hemma

På vintern stiger elpriserna, så genom att sänka din elförbrukning kan du spara pengar samtidigt som du bidrar till en bättre miljö. Klä dig i tjocka tröjor och strumpor och leta fram dina gosigaste plädar så kan du sänka värmen några grader där hemma utan att för den sakens skull frysa.

Levande ljus är ett mysigare alternativ till bordslampor som drar el – kom bara ihåg att släcka dem när du lämnar rummet.

Slutligen gör du både dig och miljön en tjänst genom att stänga av tv och dator då och då, för att istället sätta dig med en bra bok eller utmana någon på ett brädspel.